Energiehuis Dordrecht wint prijzen

Het Energiehuis won recent de publieksprijs bij de verkiezing Beste Gebouw van het Jaar 2014. Kort daarop won het de Gulden Feniks in de categorie ‘Transformatie’. Voor het Energiehuis zijn door Geerdes Ontwerpen de wayfinding, de brand identity en de website ontworpen. Kijk voor meer informatie hier Energiehuis wayfinding, hier Energiehuis branding en hier Energiehuis website. Deze is ook leuk: Energiehuis animatie

Uit het juryrapport voor het Beste Gebouw van het Jaar 2014:

Architectenbureau:TenBrasWestinga Architectuur / Interieur en architectenbureau Stedenbouw B.V. Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht

Een project met power: het Energiehuis in Dordrecht. De voormalige energiecentrale uit 1905, die vroeger de regio van energie voorzag, is na dertig jaar leegstand nieuw leven ingeblazen. En hoe; dit culturele bolwerk, met onder anderen een poppodium, muziekschool en jeugdtheaterschool, barst van de energie en mogelijkheden. Met vijf multifunctionele concertzalen – mét daglicht – v eertig kleine zalen, en horeca weet het Energiehuis mensen te verleiden; uit de hele regio stromen de bezoekers toe.

De architect heeft goed aangevoeld wat het gebouw paste, oordeelt de jury. De aantrekkelijke ruigheid van het bakstenen complex is intact gelaten; bestaande constructies zijn op veel plekken in het zicht gebleven, oude materialen hergebruikt. Daaraan zijn stoere staalconstructies – lasnaden nog zichtbaar – toegevoegd, donkergrijs geschilderd. Het oogt bedrieglijk eenvoudig, maar juist dat maakt de invulling van deze complexe opgave razend knap.

Dé vondst van het gebouw is de zogenoemde ‘snede’ door het complex, waaraan de verschillende functies hun ‘voordeur’ hebben. In deze lichte en brede verkeersruimte treffen balletdansers, feestgangers en concertbezoekers elkaar, en worden de organisaties informeel met elkaar verbonden. Met succes; het Energiehuis bruist terwijl het ook zakelijk loopt.

Een vraag die rijst is welke gevolgen de bundeling van culturele functies voor het centrum van Dordrecht heeft, waar verschillende panden leeg zijn achtergebleven. Een kritische kanttekening wordt geplaatst bij de bouw van een nieuwe parkeergarage naast het Energiehuis, waardoor de verbinding met de rivier, evenals de landmarkfunctie die het gebouw in de omgeving heeft, verloren zal gaan. Dat neemt niet weg dat de jury bewondering heeft voor de manier waarop dit omvangrijke industriële complex is ‘opgeladen’.

Uit het juryrapport voor de Gulden Feniks:

En de winnaar is… Cultuurcentrum Energiehuis!

“De jury vindt het Energiehuis een perfecte symbiose tussen opdrachtgever, theatermanager en architect. In veel opzichten – procesmatig en wat samenwerking betreft – is deze transformatie in de ogen van de jury een voorbeeld voor de rest van Nederland. In dit proces heeft de opdrachtgever het verschil gemaakt en ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van de culturele programmering, de slimme opzet van de exploitatie en beheersorganisatie in het hele proces evenveel aandacht kregen als de transformatie van het gebouw. (…) Het is knap dat bezoekers steeds vaker zeggen dat ze naar het Energiehuis gaan en bijvoorbeeld niet naar Bibelot. Dat dit gelukt is, toont aan met hoeveel lef het project is opgepikt en dat dergelijke initiatieven maatschappelijk heel belangrijk kunnen zijn.”