Wayfinding Library of Birmingham

Library of Birmingham

Grootste bibliotheek Europa

De nieuwe Library of Birmingham is de grootste openbare bibliotheek van Europa. Een people’s palace zoals Francine Houben, de architect het noemt. De bibliotheek is zo ontworpen dat:

‘One should experience the library as part of the urban promenade, a sequential walk, eventful and lengthy, but also with cross connections for easy and direct use.’

In opdracht van en in samenwerking met Mecanoo werd het concept ontwikkeld voor de wayfinding. De wayfinding strategy sluit aan bij de verschillende bezoekscenario’s. Men kan direct een van de vele bestemmingen vinden. Een systeem van ‘Pathfinders’ toont door middel van een dwarsdoorsnede van het gebouw ook het enorme aanbod. Het helpt de bezoeker het gehele gebouw te verkennen.

‘All the wayfinding that is fit to print’

De traditionele rol van de bibliotheek is aan het veranderen. De wayfinding zal daarom de mogelijkheid moeten bieden met de veranderende invulling van de bibliotheek mee te gaan. De afstemming tussen informeren middels dynamische media en statische media is daarom een belangrijk onderdeel van het conceptontwerp. Het statische deel van het wayfindingsysteem is waar mogelijk geprint. Een nieuwe indeling van de collectie is zo met eenvoudige middelen te faciliteren. De kwaliteit van kleurenprints is gelijkwaardig aan traditionele fabricagemethodes. Het gebruik van templates en voorgestanst papier zorgen voor gebruiksgemak bij het beheer. Vandaar bovenstaande werktitel voor het wayfinding concept.